Praktijk voor basis psychologische zorg

PSYCHISCHE PROBLEMEN DIE SAMENHANGEN MET WERK

Burn-out en overspannenheid

Een beetje stress op het werk is niet schadelijk. Het kan mensen helpen om tot betere prestaties te komen. Wanneer positieve stress zich omzet in negatieve stress, wordt het een stuk minder leuk en heeft het juist negatieve invloed op de prestaties. Een langdurig hoge werkdruk kan verregaande gevolgen hebben.

Arbeidsregelateerde problemen (ook wel burn-out of overspannenheid genoemd) zijn een uitputtingsreactie van zowel lichaam als geest op een lange periode van werkstress. Soms duurt deze stressperiode jaren. Mensen zeggen ook wel dat de batterij leeg is. Het helpt vaak niet meer om rust te nemen. Veel mensen met een burn-out hebben klachten op het gebied van:

  • chronische oververmoeidheid
  • slaapproblemen
  • sneller geïrriteerd
  • piekeren
  • onrustgevoelens
  • geheugen- en concentratieproblemen
  • gespannenheid
  • pijnklachten en overbelasting

Over burnout wordt eigenlijk alleen gesproken als er een duidelijke relatie is met overbelasting door werkstress. Factoren die daarbij vaak genoemd worden zijn: geen bevrediging in het werk vinden, geen perspectief zien, conflicten met vooral superieuren en reorganisaties. Het gaat eigenlijk nooit over één ding. Meestal zijn er twee, drie of meer spanningsbronnen tegelijk van invloed.

Men spreekt van burnout wanneer het proces een meer chronische vorm aanneemt. Een korter durende ontregeling waarbij men bij voorbeeld binnen anderhalve maand weer aan het werk kan noemt men overspanning.

Hieronder staat een zelftest om te kijken of jij ‘in de risico-zone’ zit:

Scoor je hoog op deze test, dan is het verstandig om hulp te zoeken. Hoe langer de klachten duren, hoe moeilijker het wordt om weer volledig te herstellen. Onderneem dus tijdig actie, probeer dingen op het werk te veranderen en bouw meer rust in. Lukt dit niet alleen, dan is professionele hulp misschien nodig. Ik kan je helpen en samen kunnen we kijken hoe jij kan gaan herstellen. Je kan bellen om een afspraak te maken of links in het menu het aanmeldformulier invullen. Ik neem dan contact met je op.

Andere arbeidsgerelateerde problemen

Op het werk kunnen zich allerlei problemen voordoen die niet alleen met werkdruk te maken hebben.  Een vervelende baas of pestende collega’s zijn geen uitzonderingen. Ook het combineren van werk en privé is niet altijd eenvoudig.

Wanneer je merkt dat je hier onder lijdt, kan het lonen om hulp bij een psycholoog te zoeken voordat problemen zich uiten in fysieke of psychische klachten.